activiteiten

“Emploi où t'es ?”

Wij zijn werkzoekende jongeren en wij nemen het woord.

Wij zijn de experten wanneer er over werk zoeken gepraat moet worden, want wij beleven het elke dag!

Wij zijn de experten!

Eind april waren er in Brussel 124.034 werkzoekenden voor 5.117 vacatures bij Actiris (cijfers Actiris).

Doe mee! Vertel over je zoektocht

Zaterdag 7 juni - 14u-17u, Fontainaspark (Anneessens), Brussel

Werk zoeken, ça va.

Werk vinden, veel geluk!

De verkiezingen zijn gedaan, de politici verkozen. En nu? Wat gaat er nu nog gebeuren? Zij zijn weer zeker van hun job, maar onze zoektocht duurt verder. Dames en heren politici, doe jullie werk en creëer het onze.

Werk zoeken in Brussel?

  • Werk zoeken via interimkantoren, geen vorderingen! Elke keer opnieuw krijgen we een smoesje te horen en staan we weer buiten zonder resultaat. Online inschrijven, we bellen je wel, online solliciteren, ... Alleen horen we ze nooit!
  • De onmogelijke vereisten in vacatures! 3 jaar ervaring, perfect tweetalig zijn en nog een Activa-kaart hebben? Of ze verkiezen weeral studenten? Hoe kunnen we dan aan werk geraken?
  • We solliciteren, we geven onze CV af of mailen onze CV en motivatiebrief door, maar een antwoord krijgen: zelden! En geen antwoord is geen interview en dus geen werk.
  • Wat na onze opleidingen, stages, weekcontractie? Opnieuw werk zoeken in diezelfde interimkantoren? Op diezelfde website. We moeten telkens opnieuw herbeginnen!

Komt dit je bekend voor? Kom dan op 7 juni vertellen hoe jouw zoektocht verloopt!

Bezoek ons op Facebook: emploi où t'es Bruxelles

Ook Werkloos?

Elke dag zoeken jongeren werk via interim.

Dit is wat wij meemaken:

luister naar onze interim-verhalen! - kom op voor verandering!

datum: zaterdag 5 april 2014

uur: 14u

plaats: Genk Centrum (op de Markt tegenover Start People)


Als ik goed scoor op een test, heb ik ook geen job!

Ik heb een test mogen doen als penitentiaire bewaker. Ik heb daar ook een opleiding voor gevold. Ik had het maximum van punten en de consulente belde een week later dat ik te speels was voor de job. Dat was bij Randstad. Ik vroeg me af hoe ik speels kan zijn bij het afleggen van een test?

Werkgevers zijn dom...

Lancering zwartboek

Wie denkt dat bovenstaande uitspraak uit de mond van een donkerrode metallo-syndicalist komt, heeft het verkeerd voor. Het waren de woorden van niemand minder dan Federaal Minister van werk Monica De Coninck, of all people! Zo'n forse uithaal is geen alledaagse stellingname van de minister, tenzij daar een gegronde reden voor bestond...

Op 8 oktober lanceerden werkzoekende jongeren uit Antwerpen, Genk, Brugge, Brussel en Roeselare het boek 'Is dit nu de moderne arbeidsmarkt?' Dat gebeurde voor de ogen van een geïnteresseerd publiek, waaronder journalisten van toonaangevende kranten als De Standaard en De Tijd, alsook enkele vooraanstaande beleidsmakers in België. Met name Bruno Tobback, Wouter Van Besien, Wouter Beke en Peter Mertens, tekenden present als partijvoorzitters van respectievelijk sp.a, Groen, CD&V en PvdA. Ook bevoegd Federaal Minister van Werk Monica De Coninck was van de partij. Met de zogenaamde moeder aller verkiezingen in het verschiet kan het belang van hun aanwezigheid amper onderschat worden. Enkele van hun reacties kunt u hier lezen. Sta ons toe ook te noteren dat Vlaams Minister van Werk Philippe Muyters eens te meer niet op de uitnodiging van georganiseerde, werkzoekende jongeren inging en zijn kat stuurde.

Ons boek 'Is dit nu de moderne arbeidsmarkt?' behandelt de zoektocht van jongeren naar vast werk. Het is opgebouwd rond ruim duizend getuigenissen van jongeren die dagelijks interimkantoren afschuimen of met interimcontracten in bedrijven werken. Naast de getuigenissen gaan we in het boek op zoek naar een beeld van een echte 'moderne arbeidsmarkt', in evenwicht met mens en maatschappij. Daarbij nemen we afstand van de hedendaagse, algemeen aanvaarde clichés als 'wie wil werken vindt werk' en 'interim is een succesverhaal, want het is voor jongeren een opstap naar vast werk'.

Nu het boek een eerste keer gelanceerd is bij pers en beleidsmakers, staan we voor de immense uitdaging om de discussie in de samenleving te doen losbarsten en de vlam brandend te houden. Daarom zullen we met het boek de boer moeten op gaan om het overal te lande aan de man te brengen en het actief te promoten.

In het Vlaams Parlement heeft men daar alvast niet opgewacht. Verwijzend naar het boek van KAJ legden volksvertegenwoordigers Kurt De Loor (sp.a) en Björn Rzoska (Groen) Minister van Werk Muyters (N-VA) het vuur aan de schenen met parlementaire vragen. De minister veegde in zijn antwoord de getuigenissen van de jongeren onder de mat. 'KAJ moet elke klacht individueel indienen', was zijn boodschap. Het is duidelijk dat de N-VA minister niets liever wil dan dat elke werkzoekende jongere er alleen blijft voor staan. Het valt ook op dat de minister klakkeloos papegaait wat Federgon, de sectorfederatie van interimkantoren, altijd zegt: 'Interim is een opstap naar vast werk'. Welke belangen dient de minister hier? Wie gelooft die mensen nog?

Is dit nu de moderne arbeidsmarkt?

Lancering zwartboek interim

Stel je voor: je bent eindelijk afgestudeerd als schilder. Je vertrekt vol goeie moed naar de interimkantoren en schrijft je overal in. Daar blijkt dat er geen vast werk te vinden is als schilder. Ze stellen voor om een opleiding heftruckchauffeur te volgen, want daar hebben ze wel vacatures voor. Je volgt die opleiding en gaat na 3 maanden opleiding terug naar de interimkantoren. Daar moet je testen doen. Blijkt dat die vacatures voor heftruckchauffeur van 3 maanden geleden al weg zijn. Je testen zijn goed en je komt op een reservelijst voor als er eventueel nog ergens heftruckchauffeurs nodig zijn. Onderwijl tikt de tijd ongenadig verder. Geen terrasjes in de zomer, geen filmpje meepikken met de vrienden. Nee, want je ontvangt geen geld. De enige mogelijkheid die je ziet, zodat je 's avonds je eten kan betalen, is alles aan te nemen wat er te rapen valt. 's Morgens sta je op om broodjes te gaan bakken in de Panos, terwijl je vol ambitie en verlangen zit om je droom als schilder waar te maken...

Hoe belangrijk zijn je dromen dan nog? Hoe belangrijk ben je dan als persoon? Hoe belangrijk zijn wij, de toekomst van onze maatschappij, dan?

Dit is maar één situatie, ondertussen vechten enkele politici binnenskamers voor méér mini-jobs en flexibele jobs... Zoals jullie al eerder lazen in deze up2date, ligt ons Zwartboek klaar! Het is een bundeling van alle situaties van 1000 jongeren die werk zoeken of werken via interim en dit van over heel Vlaanderen en Brussel. Deze jongeren werden door de KAJ aangesproken en hun realiteit werd gebundeld in “Het Zwartboek interim – Is dit nu de moderne arbeidsmarkt?”

Meer dan 1000 jongeren... Wie durft nu nog zeggen dat dit maar enkele gevallen zijn die dit meemaken? Wie zal nu nog zeggen dat de crisis wel zal overwaaien?

Analyse interimactie Aalst

1. Valse vacatures

De vacatures waar wij naar vragen zijn zogezegd altijd net ingenomen, maar blijven wel aan het raam hangen of op de website staan.

Wanneer we naar vacatures vragen die we op het internet zien staan of die aan de ramen van de interimkantoren hangen krijgen we te horen: 'de vacature is net ingenomen' of 'het is een kalme periode in het bedrijf'. Wij zien nochtans dat deze vacatures blijven hangen. Dit geeft ons valse hoop en dan krijgen we terug zo'n klap in ons gezicht!

O., 24 jaar: Randstad. 8 maart. 'Ik heb gevraagd naar twee vacatures die aan het raam hangen: flexibele medewerkers supermarkt en voor de Action. Ze zeiden dat de vacatures weg zijn.' Vrijdag 16 maart hangen ze er nog steeds.
O., 24 jaar: Adecco. 8 maart. 'Er hingen vier vacatures aan het raam: verkoper in foodketen, sportieve verkoper, verkoper bakkerij en kassier. Ik heb ernaar gevraagd. Ze zijn alle vier weg!' Op woensdag 21 maart hangen deze vier vacatures nog steeds aan het raam...
J., 26 jaar: t-interim. Januari. Er hangt een vacature voor heftruckchauffeur aan het raam. Ik vraag er naar en ze zeggen: “zal niet gaan, het is een kalme periode”.