antwerpen

Jongeren willen zeker en vast werken!

Interimactie Antwerpen

36.500 werkzoekenden, waarvan 7.000 jongeren, tegenover 4.000 openstaande vacatures voor vaste jobs, 400 vacatures voor tijdelijk werk en 1.500 interimjobs. Dat is de situatie in Antwerpen vandaag. De helft van de vacatures op de VDAB-website zijn via interim. Ondanks dat duidelijke bewijs dat er te weinig werk is, blijven aan de toog of de koffietafel hardnekkige vooroordelen algemeen aanvaard: Jongeren willen niet meer werken, ze zijn lui, te kieskeurig, en de grootste dooddoener: Wie wil werken vindt werk want er is werk genoeg voor iedereen. Het is duidelijk dat wie dit zegt, de realiteit niet kent. Hoog tijd om eens te tonen wat wij in de zoektocht naar een goeie job allemaal meemaken, dachten Laura, Stefan, Hamza, Marlon, Joachim, Morad, Nicky, Ywan, David en Mohammed uit Antwerpen. We luisteren naar het relaas van hun eerste lokale bekendmaking.

Hoe zit dat nu eigenlijk in de praktijk, een goeie job zoeken? Om daar een correct beeld van te schetsen, lanceerden wij op woensdag 2 oktober een korte docufilm waarin wij ons verhaal vertelden over onze zoektocht naar werk, o.m. via interim. In deze film toonden we met zelf meegemaakte voorbeelden aan dat beloofde jobs niet doorgaan, dat er valse vacatures aan de etalageramen prijken, dat “optie vast” gezegd wordt, maar er geen vast contract komt, enzovoort.

“Ik werk al tien maanden met dagcontracten bij Carrefour”, vertelt Laura in haar getuigenis, “de feestdagen worden niet uitbetaald, ik weet mijn uren pas zes dagen op voorhand, soms krijg ik maar 28 uren werk, het aantal werkuren verschilt van week tot week. Ik woon nog thuis, maar ik wil graag op eigen benen staan. Zonder vast werk gaat dat niet. Ik kan ook niks plannen, bijvoorbeeld een visite bij de tandarts. Ik durf niet ziek zijn uit vrees dat ik misschien mijn job kwijt ben, dus sta ik soms ziek op mijn werk, waar ik nochtans ook met voeding werk.”

Wees getuige van het onrecht!

Wij willen ook aan onze toekomst beginnen, maar zonder werk is dat onmogelijk!

Wees getuige van het onrecht!

Zaterdag, 28 Januari 2012, 12 uur

De Groenplaats (Kiosk) - Antwerpen

10000 werkloze jongeren. Nochtans zijn er meer dan 60 interimkantoren. Dat is de hallucinante realiteit in Antwerpen.

Wij willen ook aan onze toekomst beginnen, maar zonder werk is dat onmogelijk!

Schreeuwen de jongeren uit!

De meeste jongeren hebben negatieve ervaringen met het zoeken naar werk via interimkantoren. Ze worden een job beloofd die dan plots niet doorgaat, worden geconfronteerd met valse vacatures aan de ramen, consulentes die hen – ondanks beloofd - niet terugbellen, enz.

Onze ervaringen staan in schil contrast met het beeld dat veel mensen in de maatschappij hebben over werkzoekende jongeren, namelijk:

dat wij luiaards zijn die niet willen werken terwijl er toch zoveel openstaande vacatures zijn.

Dit maakt dat wij ons overal moeten verdedigen, bewijzen en verantwoorden, dit is zeer frustrerend en uitputtend.

De manier waarop interimkantoren met ons omgaan, heeft ernstige gevolgen voor onze toekomst.

N., 26 jaar: kreeg een test met vijf tekeningen om te bepalen of ze kan kuisen

Voor welke interims heb je zoal gewerkt?

Ik heb anderhalve maand geleden voor Ritmo dienstencheques gewerkt, dat is die interim achter de hoek op de Sint Jacobsmarkt. Ik heb daar een paar weken gewerkt voor schoonmaak maar heb de samenwerking stop gezet.

Hoe komt het dat je de samenwerking hebt stopgezet?

Ze hielden geen rekening met me. Ik had uitdrukkelijk gevraagd dat ik nergens wilde kuisen waar er huisdieren aanwezig zijn, omdat ik daar bang voor ben. De eerste keer kom ik bij een mevrouw aan, zij heeft een hond in huis. Ik zeg tegen die mevrouw: excuseer, maar heeft u doorgegeven aan de interim dat u huisdieren heeft. Ja hoor antwoordde ze. Dus ik bel naar de interim en vraag hoe het komt dat ze me naar een huis sturen waar er huisdieren zijn. Zegt die consulente tegen me “ja, maar dat wisten we niet. Die mevrouw heeft dat niet gemeld.” Tja dat is die mevrouw haar woord tegen de interim. De volgende klant waar ik naartoe werd gestuurd, had een kat. Dus zie je, ze houden gewoon geen rekening met je wensen.

Heb je nog zo'n ervaringen meegemaakt?

Ja hoor, Ik was 1 maand geleden naar Daoust gegaan. Ik wist dat ze daar mensen zochten voor de schoonmaaksector. Ik kwam daar binnen met men CV. Ze zei tegen me “Je moet een test afleggen vooraleer je bij ons kan beginnen.” Hoe? zei ik, maar ik heb voldoende ervaring (Servitus Wilrijk, VDW cleaning service, Ritmo dienstencheques en bij particulieren) in de sector, waarom moet ik dan nog een test afleggen?” Dat is de procedure zei die mevrouw tegen me. Dus ja heb ik die test maar gedaan en ik had drie fouten te veel waardoor ik niet mocht beginnen. Ze zei tegen me “tja je maakt geen kans.”

T.: een heftruck kreeg ik niet te zien

T. staat voor het Randstadkantoor de vacatures te bekijken. Ik spreek hem aan en vraag of hij op zoek is naar werk.

Ja, inderdaad. Ik ben al enkele maanden op zoek. Ik heb mijn middelbare studies stopgezet en ben dan in de horeca gaan werken. Maar in de zaak waar ik werkte verliepen de zaken niet eerlijk. Op de dag van de Klant bijvoorbeeld, de drukste dag van het jaar, stond het personeel kei hard te werken, terwijl de baas gewoon boven rustig zijn facebook zat te checken! Toen ben ik zelf opgestapt en sindsdien ben ik via interim op zoek.

En lukt het een beetje?

Nee, eigenlijk niet. Ik sta overal ingeschreven, maar werd nog nooit opgebeld. Er hangen veel vacatures in de ramen, maar velen ervan zijn al ingevuld.

J., ik ben afhankelijk van hen

Hoi, ben je op zoek naar werk?

Ja. Ik wilde hier naar binnen gaan omdat ik op zoek ben naar werk in de horeca of in de schoonmaaksector.

Ben je al lang op zoek?

Al een tijdje. Ik heb twee jaar als orderpicker bij Katoennatie gewerkt.

Was dat via interim?

Ja, dat was via Ago- interim. Na twee jaar bood Katoennatie mij en een maat die er ook werkte een vast contract aan. Daar waren we heel blij om. Maar Ago- interim heeft dan achter onze rug naar Katoennatie gebeld om te zeggen dat wij dat contract niet wilden hebben.

M., 21 Jaar: je kan toch ook met het openbaar vervoer gaan werken

Ik kom de broers bij alle interimkantoren op de Frankrijklei tegen. Ze hebben allebei een mapje vol cvs bij en brengen er overal eentje binnen. De oudste broer, M., vertelt:

In de zomermaanden werken mijn broer en ik in de groentewinkel van een vriend van onze vader. Tijdens de winter zoeken we werk als orderpicker. We solliciteren op alle vacatures voor orderpicker die we tegenkomen. Maar altijd als we binnengaan, zeggen ze dikwijls dat we een rijbewijs nodig hebben. Terwijl dat niet op de vacature staat!

K., terwijl respect zo belangrijk is

Ik heb me ingeschreven, maar ze hebben me gezegd dat ik moet wachten. Ze gaan mijn CV nu naar alle Colruyts sturen. Over twee weken gaan ze me dan opbellen om te zeggen of ik ergens kan beginnen. Het is moeilijk om werk te vinden in België. Ik ben nu drie jaar in België. Eerst heb ik drie jaar in Nederland gewoond. Daar is alles anders. De mensen zijn er veel opener dan hier. Hier zijn de mensen niet zo sociaal. Ik heb gehoord dat ze bij veel bedrijven enkel Belgen aannemen.

M., 20 Jaar: Ze geven me geen kans!

Hoi, ben je op zoek naar werk?

Pfff...jaaa...

Lukt het een beetje?

Nee, het is overal hetzelfde. Ik sta bij alle interims ingeschreven. Ik kom drie keer per week langs, maar ze zeggen altijd dat ze wel zullen bellen als er iets is.

M., het is toch een interimbureau?

Hoi, ben je op zoek naar werk?

Ja, ik ben bij alle interimkantoren ingeschreven.

En heb je al iets gevonden?

Ik heb een opleiding voor verzorgende gevolgd bij de VDAB. Al mijn toetsen daar waren goed, maar toen ik twee weken stage had gedaan, zeiden ze dat ik niet meer terug mocht komen. Mijn stagebegeleidster vond dat ik niet genoeg met de mensen praatte. Toen moest ik via de interim werk zoeken van de RVA. Maar ik heb nog niks gevonden.

R., ik ben niet gemotiveerd genoeg?

Hallo, ben je op zoek naar werk?

Ja, ik heb me juist ingeschreven bij Daoust interim voor schoonmaakwerk.

En hadden ze iets voor jou?

Ik heb een cursus homemanager gevolgd bij de VDAB en hiervan mijn certificaat behaald. De cursus duurde zes maanden. Maar dat certificaat telde niet voor Daoust interim. Ik moest opnieuw een test doen. Het was een test met zwart-wit-fotos, je moest bij de fotos zeggen of het juist was of fout: bijvoorbeeld de houding van iemand die een dweil uitwringt. De fotos waren niet duidelijk, maar ik had hem toch goed gemaakt. Ik had maar 1 foutje. Toen zei de vrouw in het interimkantoor dat ik niet gemotiveerd genoeg ben.

G., 21 Jaar: ik mag niet iedere dag komen!

Hoi, ben je op zoek naar werk?

Ja, ik ben al zes jaar op zoek naar werk. Vanaf mijn vijftien jaar ben ik thuisgebleven van school. De directeur en mijn ouders vonden dat beter voor mij. Mijn ouders zijn erg verantwoordelijk voor mij. Ik wil niet zo graag vertellen waarom ze het beter vonden dat ik thuisbleef. Ik heb geen diploma, maar wel enkele jaren nijverheidstechnieken gevolgd op school. Ik heb dan in het winkeltje van mijn ouders gewerkt. Daar verdiende ik zo ongeveer zeshonderd euro per maand.