brugge

Werkzoeken via interim: iedereen moet dat weten!

Interimactie Brugge

Op 5 oktober 2013 hadden we onze eerste bekendmaking 'interim'. Die actie is er natuurlijk niet zomaar gekomen. Maandenlang bevroegen we jongeren aan de interimkantoren in Brugge over hun ervaringen met interim.' Aan het woord zijn Jonath, Glenn en Kimm.

Ze beloven ons te bellen, maar doen het niet.

Vaak kregen we hetzelfde te horen: 'ze beloven ons te bellen, maar doen het niet', 'de beloofde job gaat niet door', enz. Maar écht iets doen, daar hadden weinig jongeren zin in. Tot we begin september Amine tegenkwamen. Toen we hem zeiden dat toch veel mensen dit moesten weten, beaamde hij dit onmiddellijk en wilde hij dit samen met andere jongeren naar buiten brengen. Ondertussen was er ook contact met Glenn, Jonath, Sharon en Sarah. Vier kajotters uit KAJ Tielt en KAJ Ooigem. Ook zij maakten/maken zo'n shit mee met interims. We hadden al beslist dat we iets wilden doen, maar wisten nog niet echt hoe.

T., 26j: Ze zeiden me dat ik alleen goed was om in een wasserij te werken

Je komt bijna even snel buiten als je binnen ging, Mag je niet binnen?

Nee! Ze zijn gesloten blijkbaar! Ze zijn zeker weer veranderd van openingsuren, normaal zijn ze altijd open, maar nu blijkbaar niet op dinsdagvoormiddag.

Zoek je naar werk?

Ja, al veel te lang naar mijn goesting.

Hoe lang al?

Al een maand nu.

Ik heb ervoor twee jaar in ITC in Tielt gewerkt, maar door persoonlijke problemen ben ik daar gestopt. Nu ben ik een maand op zoek en het komt al mijn strot uit!

Hoe komt dat?

Wat ik al niet ben tegen gekomen. Ik ging vorige week nog naar Adecco. Ze luisteren echt niet naar wat ik wil! Ik ging voor een vacature als heftruckchauffeur, ze zeiden dat ze ervoor gingen kijken. Dat was een zusterbedrijf van CNH, Maar ik mocht er niet beginnen. ik heb daarna wel telefoon gekregen met de vraag of ik niet in de horeca wilde werken! Maar ik ben niet gemaakt om in de horeca te werken, ik wil iets doen in de industrie.

Ze houden gewoon geen rekening met wat ik wil.

In AGO zeiden ze me eens:

Als ik jou bekijk, dan denk ik dat je alleen maar goed bent om in een wasserij te werken.

Dat is toch niet normaal! Nu, ik wist niet goed hoe ik er moest op reageren, ik heb dan maar gezegd welke diploma's ik had. Maar ik vind het vooral een belediging voor mijn moeder, dat is een intelligente knappe vrouw, maar zij kon niet verder gaan studeren. Zij heeft jaren in een wasserette gewerkt, ik vind dat wel een belediging voor haar.

Via Adecco kreeg ik een aanbieding als heftruckchauffeur voor een bedrijf in Beernem. Super dacht ik, maar ik kreeg 10,25 euro bruto per uur! Netto is dat minder dan een werkloosheidsuitkering. Ze waren kwaad op mij dat ik het niet aannam! 'We geven je nu een kans, zeiden ze, en je weigert nog!' Maar ik moet wel rondkomen op het einde van de maand, ik huur een appartement, dus ja. Ik wil een beter loon krijgen!

N., 18j: Werd beoordeeld op basis van haar uiterlijk

N. is nog niet lang op zoek. Vandaag ging ze langs bij Konvert en vroeg of ze werk hadden voor haar. Daar belden ze onmiddellijk een bedrijf op om te gaan kuisen.

De consulente zei aan de telefoon: “Dat meisje zit hier voor mij, ze ziet er wel voornaam uit, ze ziet er een beetje schuchter uit, ze heeft mooie krullen en ik denk dat het wel een goeie zal zijn.”

“Dat begrijp ik niet,” zegt N. “Wat maakt het uit of ik mooie krullen heb of niet, alé, het is misschien wel positief voor mij, maar ze zijn zo selectief, wat als ik er nu niet goed had uitgezien?” Ze gingen het bekijken, en dan zouden ze mij terug opbellen.

K., 25j.: zoekt vast werk, maar heeft nog nergens de kans gekregen om vast te beginnen

Zo was er zijn job bij IBW.

Via AGO heb ik bij IBW gewerkt, ze hadden gezegd dat het met zicht op vast werk was. Na een maand of 2 vroeg ik ernaar aan de baas. Hij zei dat ik mijn vast contract zou krijgen. Het interimkantoor zei echter dat ik mijn vast contract nog niet kreeg, omdat ik nog bij hun onder contract lag. Toen ik het na 8 maand nog eens vroeg zeiden ze dat het kalmer was en dat ik geen vast contract zou krijgen. Toen ben ik weggegaan.

Zeg! Ze beloven een vast contract en dan stellen ze het maar uit en uit.

Daarna heb ik een opleiding tot lasser gevolgd, twee maanden bij de VDAB. Toen ik daarna weer ging solliciteren in de interimkantoren waren ze mij al vergeten! Dat was maar twee maanden geleden nochtans.

Ik heb gezocht en gezocht voor werk als lasser, maar altijd was er wel iets. De vacature is net weg, je hebt geen ervaring genoeg, enz.

Dus zoek ik nu in een andere richting. Als afwasser, als bakker, of in de fabriek, eender wat, ik hoef niet persé lasser te zijn.

Heb je al meegemaakt dat ze je een job beloofden die uiteindelijk niet doorging?

Oh ja, al een paar keer. Zo was het bij Pizzahut. Ik mocht maandag gaan om een proefdag te draaien, maar toen ik aankwam zeiden ze: “We kennen je niet, je staat niet op de lijst, er is al iemand anders in je plaats!” Dat was via Adecco of Synergie.

Een andere keer mocht ik beginnen bij Pieters, via Synergie, voor een week. Ik kwam speciaal van Ruddervoorde met de fiets. Ik was daar 40 minuten te vroeg, ik had mijn kleren al aangetrokken om te beginnen werken toen iemand naar mij toe kwam om te zeggen dat ik niet moest beginnen. We hebben gebeld naar het interimkantoor om het te annuleren zeiden ze. Toen ik terug aankwam bij het interimkantoor zeiden ze dat ik 15 minuten te laat was geweest, terwijl ik daar 40 minuten op voorhand was. Mijn contract was getekend, dus ze moesten mij wel uitbetalen, kwaad dat ze waren. Maar ze moeten het maar weten!

In december had Accent mij een job beloofd bij Jaegerson in Beernem. Ik had een proefdag gedraaid eind december en ik moest me vrijhouden. Op 9 januari ging ik er mogen beginnen.

Ik mocht zeker beginnen zeiden ze. De dag ervoor lieten ze mij weten dat ze niemand meer zochten. Op hun website stond wel nog steeds dat ze veel volk nodig hadden.
Toen ik belde naar de baas zei die hetzelfde, we hebben niemand meer nodig.

Ik had een accident gehad met mijn brommer waardoor ik een nieuwe moest kopen om er te geraken. Ik vroeg nog eens of ik toch zeker mocht beginnen anders zou ik die niet kopen. Ja het is zeker zeiden ze! Nu sta ik hier, nog geen werk en een brommer te betalen!

Binnenkort is er een jobdag bij de NMBS, ik ga eens kijken of dat niets wordt, en als het niets wordt, dan weet ik ook niet niet wat ik ga doen! Ze hebben mij zo moe gemaakt, ze hebben mijn goesting afgepakt om nog werk te zoeken!

Ik wil graag vast werk, om te sparen, om wat zekerheid te hebben. Maar ze moeten mij de kans geven!

G., 22j: Ik werkte 2 weken in een computerwinkel en werd nooit betaald.

We zien je hier uit een interimkantoor komen, heb je werk gevonden??

Ik ben al 4 jaar op zoek naar vast werk en heb nog geen vast werk gevonden. Eens 2 weken hier of 3 maanden daar, altijd in week of dagcontracten.

Naar welk werk ben je op zoek?

Ik heb bouw gedaan, maar heb mijn school niet afgemaakt. Het maakt niet uit welk werk, in de bouw, in de fabriek. Liefst van al zou ik koerier zijn, maar voor elke vacature zijn er 40 kandidaten.

Waar heb je al overal gewerkt?

Ik denk zeker al op 20 verschillende plaatsen: het laatst heb ik een vervanging gedaan in de bouw, maar ik heb al in de Philips gewerkt, in de luchthaven, in een computerwinkel,...

Waarom kon je daar niet aan de slag blijven?

Die computerwinkel was failliet, de fabriek van Phillips is verhuisd omdat het daar goedkoper is voor hen. In de luchthaven is het gestopt, waarom weet ik niet.

Wat zeggen ze dan als die job stopt, geven ze dan uitleg?

Vaak niet, er is geen werk meer of de interimkantoren zeggen dat het bedrijf niet meer verder wilde. Bij de luchthaven bijvoorbeeld heb ik niets van uitleg gehad.

In die computerwinkel was ik terecht gekomen via de VDAB. Ik deed dat werk graag maar ik heb nooit een contract gekregen. Na 2 weken stopte het ginder.

Die winkel was “failliet” en ik werd daarom nooit betaald, maar tot op vandaag is die winkel nog altijd open.

G., 22j: Werkte 3 maanden zonder een contract

Werk je al lang via interim?

't is al 5 jaar aan en af, de meeste jobs zijn via interim. Ik heb juist in het VTI gewerkt, dat was via de VDAB. Dat was één dag proef en dan direct vast contract. Maar voor de rest altijd via interim, maar eens daar drie weken dan ergens anders een maand, of losse opdrachten voor een dag of een paar dagen.

Hebben ze je al eens een job aangeboden die dan toevallig niet doorgaat?

Ja hoor, ze bellen of je kan langskomen voor een bepaalde job, als je dan toekomt, is ze juist weg.

Waar heb je dat meegemaakt?

Bij allemaal wel al eens.

Er is één interim waar ik niet meer binnen ga, dat is AGO.Ze gaven daar mijn maaltijdcheques niet en ik heb er al problemen gehad met uitbetalingen.

Toen ik werkte bij (bedrijf) via AGO hebben we een klacht neergelegd, samen met nog een paar jonge gasten, tegen de overkoepelende organisatie van de interimbureaus.

Ik werkte daar al drie maanden en ik had nog altijd geen contract getekend!

Drie maanden zonder contract?!

Ja, daarom dat we dan klacht hebben neergelegd, ook via de vakbond. Uiteindelijk hebben ze dan die contracten in orde gemaakt. Het waren wel allemaal dagcontracten. Uiteindelijk heb ik er dan negen maanden gewerkt, halverwege mijn periode ben ik van dagcontracten naar weekcontracten gegaan.

C., 28 jaar: Ik zou achteraf mijn contract moeten tekenen, het geld heb ik nooit gezien!

Hoe verloopt de zoektocht?

Vanmorgen ging ik naar AGO, ik had een vacature gezien: de omschrijving ging over decoratie, seizoensartikelen. Ik heb decor en standenbouw gestudeerd in het 7de jaar, daarna deed ik schilder en decoratiebouw in avondschool en heb ik ook een opleiding gevolgd voor kleurenadviseur. Dus ik dacht, dit kan wel iets voor mij zijn.

Toen ik daar aankwam was het een vacature om in de Carrefour te werken. 9 euro bruto per uur! Ik woon alleen, ik zou amper rondkomen. Nee dank u, ik wil toch nog wat verder rond kijken! Maar het was goed dat ik me nog eens inschreef zeiden ze, moest ik daar dan speciaal voor afkomen? Kunnen ze het niet de juiste informatie op hun vacature zetten?

Na mijn studies begon ik te werken bij een schilder, 3 jaar. Dat ging goed, ik moest jammer genoeg stoppen door een reorganisatie.

Daarna kon ik in Torhout, via Manpower, beginnen bij een schilder, ik heb daar een paar weken gewerkt.

Ik zou mijn contract achteraf moeten tekenen. Ik was nog jong en naïef en ik stemde in. Nooit gedacht dat ik mijn geld nooit zou zien! Ik heb daar gratis gewerkt.

Het interimbureau zei dat ze maar tussenpersoon waren, dat de schilder moest betalen, maar hij gaf me ook niets!

Daarna kon ik aan de slag bij Colora, als kleurenadviseur, dat was echt een toffe job. Ik deed het ook goed, ik heb veel klanten bijgebracht. Maar toen het kalmer werd moest ik niet meer komen, na 4 maand mocht ik opstappen. Nu heb ik al gehoord dat ze daar dikwijls iemand anders aanvaarden voor ze iemand een vast contract geven.

Het is gemakkelijker om iemand in interim te houden, dan moet je ze niet betalen als ze ziek zijn, en iemand ontslaan is natuurlijk ook stukken gemakkelijker!

T., 19 jaar: ze gingen mij bellen als ze iets wisten

Ik zie T. uit Start people stappen. Hallo, ben jij op zoek naar werk?

Ja, maar ze hadden hier weeral niets voor mij...

Hoe bedoel je weeral?

Een paar weken geleden ging ik naar Start People, ik had op internet een vacature gezien en toen ik ernaar vroeg zeiden ze dat ze mij gingen voorstellen aan het bedrijf. Maar toen ik een week erna terug ging om te vragen of ze al iets meer wisten, zeiden ze dat het niet meer nodig was.

H., 22 jaar: voor hoe lang zal het weer zijn?

H. kwam net haar contract tekenen om in de carrefour te werken, via AGO.

En ben je content?

Bwa, ja.

Je twijfelt?

Ja, ik ben wel content dat ik werk heb, maar voor hoe lang zal het weer zijn? Ze zeggen dat het met optie vast is, dat ik nu moet beginnen met weekcontracten, maar dat ik na verloop van tijd mijn vast contract zal krijgen, als ik het goed doe.

Geloof je hen niet?

Niet meer, vroeger zou ik hen geloofd hebben, maar nu weet ik dat ze dat maar zeggen omdat ze iemand nodig hebben.

S., 22 jaar: nu kijk ik eerst naar de vacatures

S. komt uit t–interim gestapt, ik vraag of hij werk zoekt.

Ja, ik heb gevraagd naar een vacature voor productiearbeider bij Konvert. Vroeger vroeg ik niet specifiek naar een vacature als ik naar een interimkantoor ging. Dan zei ik gewoon dat ik werk zocht. Maar ik heb het dan eens voor gehad dat ik binnenstapte in het interimkantoor en dat ze zeiden dat ze geen werk hadden. En als ik dan 's avonds op de VDAB site keek dan bleek dat ze wel werk hadden. Nu kijk ik eerst naar de vacatures.

Heb je succes gehad daarnet?

Nee, ik had ervaring nodig voor de job...

Waar was dat dan?

Bij atelier Vierkant, in Beernem. Ik zou lijnverantwoordelijke zijn of zo, maar dat stond niet op de vacature, daar zochten ze gewoon iemand om mee te werken in de productie.