genk

W., 27., werd vast werk beloofd, maar daar kwam niet van in huis.

Wat is je werkervaring tot nu toe?

Ik heb bij Ford Genk gewerkt van mijn twintigste tot 25ste. Ze hadden me een vast contract beloofd (in 2008 zou ik dat krijgen). Mijn werkelijk contract liep tot 2012. De ploegbaas kwam op een dag vertellen dat er geen vaste contracten meer bijkwamen bij Ford voor interims omdat de loonkost te hoog zou worden.

Hoe heb je daar op gereageerd, dat je geen vast contract meer kon krijgen?

Ik vond dat heel jammer natuurlijk, want ik werkte er al vijf jaar! Maar toen kwamen dus al de geruchten dat Ford zou sluiten. Mijn contract liep tot eind 2012, ik ben dan ook gestopt met werken in de hoop dat ik een vast contract zou krijgen ergens anders.

Wat heb je toen gedaan?

Ik ben dan naar Randstad gegaan en zij hadden een job voor mij bij Scania, een maand dus voor het einde van mijn Ford contract. Ze beloofden me bij Randstad een opleiding en brevet voor orderpicken. De consulent zei dat als ik die opleiding goed doorliep, mijn brevet had én goed kon samenwerken met anderen ik zeker een vast contract zou krijgen. Ze zag geen moeilijkheden hierin en drukte me dat op het hart. Ik ben de opleiding dan ook begonnen en heb vervolgens mijn brevet gehaald. Ik begon aan weekcontracten, maar na een tijd werden dat dagcontracten. Mijn belletje begon toen al te rinkelen, ik zag ook steeds meer interims bij Scania wegvallen.

In november kwam de teamleider dan naar me, samen met de baas van Scania en de interim-consulent. Ze vertelden me dat ik er niet langer mocht blijven.

A., 21 jaar: Ze wilden een feestdag niet uitbetalen dus hebben ze mij ontslaan

Hoe was het daarbinnen?

Goed.

Heb je een job gekregen?

Neen, dat niet.

Hoe lang zoek je al werk en wat voor job wil je?

In juni ben ik afgestudeerd aan de hotelschool, maar ik ben de keuken beu en wil eender welke job doen. Het liefst nog verkoopster.

In tussentijd heb ik drie weken gewerkt via interim voor een grote klerenwinkel. Maar dat bedrijf wilde de feestdag van 1 november niet uitbetalen en toen ben ik samen met een ander meisje dat ook via interim werkte, ontslagen.

Maar die interim moet toch voor jou opkomen in zo'n geval?!

De reactie van het interimkantoor was: “ Ja, da's jammer he...”

Ik kreeg net van Adecco te horen dat er geen vacatures zijn, maar kijk hier lopen op dit moment wel twee Turkse meisjes naar buiten mét werkschoenen!

Even later komt een uitzendconsulente naar buiten met een derde paar werkschoenen.

En deze vacature voor verkoopster? Heb je daar al eens naar gevraagd?

Ja, ze zeiden dat ze binnenkort een paar mensen gaan voorstellen, maar ik weet niet wanneer ik er nog van ga horen.