ieper

Wij strijden tegen leugens en valse beloftes

Pinokkio

Zaterdag 27 februari - 15u Grote markt Ieper

“Je zal schoon geld verdienen, zeiden ze. ‘t Kwam uit. Ik verdiende 6,70 EUR per uur.”
“Ze hadden in de interim gezegd dat het voor clarkchauffeur was. Ik kwam daar toe en de chef wist van niets. Ze hadden daar 2 clarkchauffeurs, zei hij. Ik moest dan orderpicking doen.”
“Het hangt aan de ruiten vol met vacatures. Maar als je er binnen naar vraagt, is het altijd: “Ja, maar dat is al ingevuld” of “het is net ingevuld geraakt”.

Op 27 februari om 15u staan we met een nieuw interimkantoor op de Grote Markt van Ieper. In Pinokkio Interim geven wij op dat moment een persconferentie. Wat krijgen ze te horen? De vele voorbeelden van leugens en valse beloftes die de interims doen aan jonge gasten die willen werken!

We gaan ook flyers met korte voorbeelden uitdelen aan de voorbijgangers en omstaanders aan Pinokkio Interim.

We hebben jou nodig om deze situatie te veranderen!

Jouw verhaal, jouw aanwezigheid, jouw hulp om dit mogelijk te maken en te tonen dat vele jongeren onze strijd steunen. Samen, met zoveel mogelijk jonge gasten die dit meemaken, kunnen we dit veranderen! Eerste afspraak op 27 februari! Tot dan!

Maar toen ik daar toekwam moest ik

… De belofte voor vaste contracten. Ik heb via Adecco meer dan een jaar gewerkt via interim in een metaalbedrijf in Poperinge, waar ze vooral stukken voor vrachtwagens produceren. Bij Adecco hadden ze gezegd: “Dat is een bedrijf waar je rap een vast contract krijgt, waar je goed behandeld zal worden, en waar je goed verdient. En het werk is niet zo zwaar”. Het enige waar ze niet over gelogen hadden was dat het goed verdiende. Maar ’t is ook al.

Ik kreeg onder mijn voeten van de VDAB

… Ik ging met mijn vacatures van bij de VDAB naar verschillende interimkantoren in Ieper. Maar ze belden me dan niet op. Ik kreeg dan onder mijn voeten van de VDAB omdat je dan zogezegd geen werk zoekt. Ik liep al de kantoren af, maar het is overal hetzelfde. Tot ik hier bij de VDAB in sollicitatietraining zat, ging ik iedere week naar de interims.

Mijn vriend werd voor dezelfde vacature direct aangenomen

… Ik ging naar Tempo Team voor een bepaalde vacature. Ik mocht niet beginnen. Een beetje later hoorde ik van een vriend dat hij voor dezelfde vacature gegaan was en hij werd direct aangenomen. Dit was omdat ik zogezegd nog geen werkervaring had. Ok, ik kwam van school, maar die vriend van mij ook! Ze gingen me zogezegd op de wachtlijst houden. Het ging niet voor direct zijn, zeiden ze. Ik voelde me slecht, afgewezen. Wat moet je gaan doen? Ze vragen dan: “Heb je al werk?” en je moet dan zeggen van niet…

Wij zorgen voor veiligheidsmateriaal

… Bijvoorbeeld als je veiligheidsmateriaal nodig hebt, ze zeggen: “wij zorgen voor veiligheidsmateriaal”. Je krijgt schoenen van de interim. Maar op je loonfiche zie je dan wel dat ze een bedrag aftrekken voor die schoenen. Je mag dus zelf betalen voor je veiligheidsmateriaal. Ok, je krijgt het wel terug als je gedaan hebt met werken, maar ze moeten dan nog in perfecte staat zijn. Bijvoorbeeld als je zool kapot is, krijg je je geld niet terug. Ik heb dat meegemaakt. Er zat een kap in mijn schoen, ik moest op die werkplaats nogal veel schijven. Ze zeiden: “ja, we kunnen dat niet meer gebruiken”.

Ze hadden gezegd dat ik schoon geld ging verdienen

… Aan 6,70 EUR per uur. Je moet daar dan voor gaan werken. Ze hadden gezegd dat ik schoon geld ging verdienen. Ze hadden niet precies gezegd hoeveel, maar dat bedoelen zij dus met schoon geld. Ik heb gezegd: “Kijk, ik ben geen leegaard, maar voor minder dan 10 EUR per uur kom ik mijn deur niet meer uit”. Als je eens gewoon geweest bent om in het bedrijf waar ik voorheen werkte schoon geld te verdienen, ga je niet rap voor minder dan 10 EUR je deur uit gaan om te gaan werken. ’t Moet ook nog leefbaar blijven.

Het is crisis, ’t is kalm

… Ik heb al veel meegemaakt dat ze bellen om te zeggen dat ze een job hebben voor mij. Als ik daar dan toekom, vullen ze gewoon mijn gegevens in en zeggen ze: “We gaan kijken wat er open staat voor jou”. Ik ben bij bijna alle interimkantoren in Ieper ingeschreven. En ik heb dit al in veel interims meegemaakt. En ze bellen ook nooit zelf. Als ik dan zelf bel voor een vacature, zeggen ze dat ze mij gaan voorstellen, en dan hoor ik er niets meer van. Ik ben bijvoorbeeld maandag in Konvert geweest om voor een job te solliciteren. Ze hebben gezegd dat ze me gingen voorstellen. Ik heb nog niets ervan gehoord en we zijn nu toch al donderdag. Moet ik nu terugbellen? Is het niet goed verlopen? Ik weet het niet… Ik heb me in juni ook ingeschreven in ADMB voor poetswerk. Ze zeiden dat ze begin september gingen terugbellen, omdat er dan wel nieuwe plekken binnenkomen. Begin september heb ik niets van ADMB gehoord. Ik heb dan in oktober zelf maar geweest en daar hebben ze gezegd dat ik niet in aanmerking kom omdat ik slechte referenties heb, maar ze willen niet zeggen hoe of wat. Ik heb dan gevraagd wat die slechte referenties waren, waarop ze zeiden dat ze dat niet mogen zeggen. Maar ze konden toch eerder gebeld hebben om dit te zeggen? Nee, ze zeggen dit op het moment dat ik ga, terwijl ik al 2 maanden wacht. Ik ben niet zo aan interims. Tot nu toe is het allemaal tegengevallen. In april heb via Accent gewerkt in een winkel. Ze zeiden dat het om na de interim vast te beginnen en dat het nu nog proef was. Op mijn loonfiche zie ik dan dat het een vervanging is dat ik doe. Ik heb daar naar gevraagd en ze zeiden: “ja, maar we zetten dat daar gewoon op”. Maar na een tijdje moest ik niet meer teruggaan, het was een vervanging. Ik heb daar 3 maanden gewerkt, tot ik begon vragen te stellen en al. Dan gaan ze gezien hebben dat ik het door had zeker, ik weet het niet… Ik zoek nu al werk sinds juli 2008. Ik heb nog niet veel werk gehad sindsdien. Ik heb via Accent (afdeling Food) ook eens een dag mogen werken in een slagerij. Bij Accent hadden ze gezegd dat ik daar mocht beginnen en dat ik de dagen erna daar ook ging mogen werken. Ik was nog maar een aantal uren begonnen of de mevrouw in de slagerij zei dat ik weer mocht vertrokken, dat mijn uren proef voorbij waren. Onbetaalde proef! Blijkbaar wist de interim dit niet, want toen ik zei dat ik die uren moest betaald worden, hebben ze daarvoor gekeken en dan heb ik die uren toch uitbetaald gekregen.

Dus meer dan dat heb ik nog niet gewerkt sinds juli 2008. “Het is crisis, ’t is kalm”, zeggen ze in de interims. Maar door mijn werkloosheid is het financieel krap. Ik ben alleenstaande moeder van 2 kindjes. Met mijn dopgeld kom ik niet toe. Ik ontzie de feestdagen, ik ontzie vanalles. Ik kan maar blijven zoeken é. Ik zoek iets in de verkoop of in het poetsen. Een part-time job, zodat ik mijn werkuren kan combineren met de uren van de kinderopvang. Als het poetsen is kan ik een full-time doen, tijdens de uren van school, in de verkoop ligt dat anders.

Als ze dan nog niet weten of ze je moeten hebben

… Men zet je op een wachtlijst en je hoort er niets meer van. Of “er is geen plaats”. Ik heb dit meegemaakt met verschillende interimkantoren in Ieper: Start People, Accent, Adecco. Ik zoek ook nog via andere kantoren, maar ja, als ze overal hetzelfde zeggen, je bent niet veel verder geholpen. Ik ben nog nooit via interim aan een vaste job geraakt. En ik heb toch al 5 interimjobs gedaan. Eens 3 maanden, eens een paar weken, dan elders eens 4 dagen gaan helpen ter vervanging, maar een vaste job, dat niet. Ik zoek al een jaar naar vast werk. Altijd sukkelen. Dit betekent voor mijn leven dat ik niet rondkom met geld en dat ik niet echt iets kan doen.

Je steekt daar je tijd en energie in

… Soms moet je testen maken voor een bepaalde job. Dit kan via mail gemaakt worden. Je stuurt dat dan terug en ze zeggen dan dat ze nog iets gaan laten weten of je geschikt bent en zo. Je hoort er niets meer van. Ik heb dat meegemaakt bij Adecco. Ik moest testen doen als indicatoren in ’t kader van de functie operator. Je steekt daar je tijd en energie in. Resultaat: niets, zelfs geen telefoontje.