verdere steden

E., 22j, kreeg tijdens haar 2 weken ziekte 8 keer de controlearts over de vloer.

Hoe ben je bij Delhaize terechtgekomen?

Ik heb hotelschool gedaan en ik werkte bij een ijssalon. Een vriendin van mij werkte destijds bij Delhaize, ze zei dat ze nog personeel zochten en dacht meteen aan mij omdat ik toch al wat ervaring had met zo'n voedingsketens. Ik heb bv. ook even gewerkt bij Carrefour, stage gedaan bij een bakkerij en ik werkte toen dus in een ijssalon. Ik had niet direct de behoefte om meteen voor Delhaize te werken, maar met het ijssalon ging het slechter, dus had ik toch mijn CV gestuurd. Nog geen dag later belden ze me al op of ik niet wou langskomen voor een gesprek. Ik probeerde dat wat uit te stellen totdat het ijssalon failliet bleek te zijn. Toen ben ik dus overgestapt naar Delhaize.


Wat voor contract hadden ze je toen aangeboden?

Ze beloofden een zesmaandelijks contract en als ik goed mijn best deed zou ik vast mogen beginnen. Ik kon ook enkel parttime werken daar.


Kreeg je je 6-maandencontract?

Neen, ik kreeg in tegenstelling tot wat ze beloofden een 3-maandencontract en dat werd wel steeds verlengd. Ik kreeg uiteindelijk vier keer een 3-maandencontract. En parttime stond wel op papier, maar ik werkte meer dan 32 uur per week!

X.,22, wil vol trots kunnen zeggen: “Ik ben elektricien en bassist.”, want dat is waarvoor hij staat. Maar nu is hij “rekkenvuller en bassist als het past”.

X.,22, heeft een diploma elektriciteit. Hij heeft een jaar bij een kleine zelfstandige gewerkt die dan failliet gegaan is. Sinds drie jaar gaat hij van de ene in de andere interimjob. Sinds 6 maanden heeft hij een interimcontract via Adecco en werkt hij in Carrefour met weekcontracten.

Na een lange periode van werkloosheid, afgewisseld met nu en dan eens periodes van werken met interimcontracten, werk je nu al zes maanden bij Carrefour. Ben je nu volledig gerust?

Het enige voordeel is dat ik niet elke morgen terug aan de interimkantoren moet staan. Maar veel verandert er niet voor mij in mijn leven.


Hoe bedoel je?

Doordat ik een interimcontract heb, en dus niet weet wanneer ik opnieuw in de werkloosheid zal belanden, heb ik geen perspectief voor me. Ik kan dus nog steeds niet op lange termijn denken.


Wat wil je dan op lange termijn?

Ik woon nog steeds bij mijn vader in. Niet dat hij slecht is, want ik kom supergoed met hem overeen, maar op een bepaald moment in je leven wil je gewoon je eigen stek. Ik wil kunnen thuiskomen in mijn huis, dat inrichten zoals ik wil, eten wanneer ik wil en op mijn eigen ritme leven. Ik heb geen andere keuze nu dan de regels des huizes te volgen en hem, als ik wegga, nog moet laten weten hoe laat ik zal thuis zijn.

jongeren en interim op Peeters en Pichal op radio 1

Vandaag, donderdag 24 mei OF morgen, vrijdag 25 mei (tussen 9u en 11u) komt er een uitgebreide reportage over jongeren en interim op Peeters en Pichal op radio 1! De jongeren van Interimactie Oostende werden uitgebreid geïnterviewd en hun getuigenissen vormen de basis van de reportage!!

Mogen wij aan jou vragen om dit door te sturen naar de juiste mensen in je netwerk; om te luisteren en een bericht te sturen naar 5680 of te mailen naar Peeters en Pichal (op website www.radio1.be):

  • Goed dat er zo een initiatief is
  • Sterk dat jongeren dit zelf in handen nemen
  • Ik heb ook al dergelijke verhalen gehoord
  • Iets wat de getuigenis van de jongeren steunt.

J., 23j: Na 6 maanden kreeg ik geen vast contract, het was een rustige periode

Ik zie dat je uit het interimkantoor komt. Heb je werk gevonden?

Nee.

Ben je al lang op zoek?

Ja, Ik ben al 2 maanden op zoek. Ik ben sinds 2006 al hier en daar aan de slag geweest. Ik heb een jaar bij de post gewerkt met een vervangingscontract.

Ben je in alle kantoren ingeschreven?

In alle kantoren van Aalst, Lokeren en Zottegem.

Geven de kantoren je gegevens door aan de andere kantoren wanneer je dat vraagt?

Sommige doen dat wel, maar het gaat vlugger wanneer je zelf even naar de andere steden gaat waar je je ook wil inschrijven. Dan ben je er zeker van dat de kantoren in die andere stad ook je gegevens hebben.

Heb je al eens gevraagd naar een vacature die aan het raam hangt?

In augustus vroeg ik bij Randstad Gent naar een vacature die aan het raam hing. Die was net ingenomen. Ik vroeg dan naar een andere vacature, maar de consulente zei dat het een kalme periode was en dat dat bedrijf nu eigenlijk niemand zocht.

Vandaag vroeg ik bij t-interim ook naar een vacature die aan het raam hing, maar ook die was reeds ingenomen.

S., 21j en S., 18j: Als je zwanger bent, stellen we je zelfs niet voor

hoe was het? Heb je werk gevonden?

Ik mocht mij niet eens inschrijven. Toen we binnen kwamen zag ik die consulent al met haar ogen draaien naar haar collega. Het inschrijvingsmoment is tot 10 uur, zei ze, maar ja met een baby kan je niet altijd op tijd vertrekken om hier dan voor 10 uur aan te komen. En ze waren niets aan het doen, ze zaten gewoon over hun privéleven te praten, wat ze vanavond ging doen. Kunnen die mij dan niet is even inschrijven?!

Zijn jullie al lang aan het zoeken?

Sinds september, toen ben ik gestopt met school.

Ik ben net terug beginnen zoeken, nu de kleine 3 maand oud is, kan ik terug voor een job gaan.

Heb je dan al via interim gewerkt?

Ja, voor ik zwanger was van mijn tweede kind had ik via Adecco een job bij Carrefour. Daar had ik een contract voor 3 maanden dat normaal verlengd ging worden, maar toen werd ik zwanger en werd mijn contract ineens niet meer verlengd.

Wij nemen geen zwangere werknemers aan, werd er gezegd.

Daardoor had ik ook geen recht meer op een uitkering. Ik moest nog 4 weken via interim werken, voor ik mijn uitkering zou krijgen. Bij Actief en Synergie kreeg ik botweg te horen:

als je zwanger bent, stellen we je zelfs niet voor.