vilvoorde

J., 21, zat 2 jaar zonder werk.

Hallo! Ben je hier in Vilvoorde al vaak langs de interimkantoren gepasseerd?

Aja! En niet alleen in Vilvoorde! Als je twee jaar zonder werk zit, ga je al de mogelijkheden af!


En vielen je ervaringen een beetje mee?

Pfff.. als ze er twee jaar over doen om iets voor je te vinden, begin je je toch wel vragen te stellen. Ik ben op mijn 19e afgestudeerd. Ik heb kantoor gedaan, gegevensbeheer en ik heb dan nog een jaar marketing gevolgd. Ik spreek perfect Frans, Nederlands en Duits. Mijn Engels is goed. Ik ben altijd goed geweest in talen en ik dacht dat ik met die kennis gemakkelijk werk zou vinden. Dat viel dik tegen! Elke dag kreeg ik overal hetzelfde te horen: “Momenteel hebben we niets voor jou.”


Elke dag! Heb je dan veel kantoren bezocht?

Ik probeerde elke dag 5 interimkantoren te bezoeken, afspraken te maken of rechtstreeks met bedrijven in contact te geraken. En zowel de interims als de bedrijven zeiden altijd dat ze mij iets gingen laten weten. Ik heb echt vaak meegemaakt dat ik achteraf langskwam om te vragen waarom ze niets lieten weten en dan herkenden ze mij gewoon niet. Weet je hoe dat voelt? Alsof je niet bestaat, alsof je niet meetelt in de maatschappij, je bent niemand. Dat gevoel geven ze je daar. Geloof mij, er zitten venijnige mensen tussen in die interimkantoren.

Z., 21: Wij moeten allemaal perfect zijn, maar die interims die mogen zoveel fouten maken als ze willen!

Hallo! Jij ziet er mij nog een jonge gast uit! Ben je al lang afgestudeerd?

Ja, toch al twee jaar. Ik ben nu 21. Ik heb eerst de richting kantoor gevolgd en dan nog een jaar extra meertalige administratie en bedrijfsbeheer.


Een talenknobbel!

Nederlands, Frans, Duits, Engels en Arabisch. En alles vloeiend hé! Vraag mij maar iets, in eender welke taal!


Amai! Maar laten we het misschien toch bij Nederlands houden. Vertel eens, heb je al vaak met interims gewerkt?

Wel, in die twee jaar dat ik aan het zoeken ben naar vast werk, heb ik op drie plaatsen gewerkt. Eerst als ober in het Casino. Dat was via Startpeople. Vier maanden heb ik daar gewerkt, maar wel met weekcontracten. Na vier maanden ben ik er gestopt. Het was altijd nachtwerk, van 21u tot 5u30. Iedereen rookte daar, allez de klanten, en dat stoorde mij echt. Ze zeggen dat het niet meer mag voor de gezondheid, maar daar werd wel nog gerookt.

M., 19j.: Voor goede jobs heb je een rijbewijs en auto nodig, maar zonder job kan je dat niet betalen...

Hallo! Ben je hier ook op zoek naar werk?

Euh... Ja, dat klopt. Ik kom al van voor de zomer naar de interims in Vilvoorde. Op school hadden ze gezegd dat we best zo snel mogelijk beginnen met zoeken. Ik heb nog niets gevonden...


Hoelang zoek je dan al? En kom je hier vaak?

Een maand of 5 zoek ik al naar werk. Elke dag ga ik op internet zoeken naar jobs. En ik doe minstens 5 interimbezoeken per week.


En heb je in die tijd al ergens kunnen werken?

Ik heb één dagje in een distributiebedrijf gewerkt, maar dat was alleen maar omdat ze toen veel werk hadden. Zo één dagcontractje, dat kan je niet echt meetellen. Ik vind dat toch niet normaal hoor. Ik spreek Nederlands en Frans en ik heb een diploma als bakkersgast. En ik vind het ook niet erg om iets anders te doen van werk hé! Dus ik vraag mij dan af waarom ze daar nooit iets voor mij hebben bij de interims. Ik ben echt zeer gedreven. Ik zeg in mijn hoofd, ik ga vanalles proberen, ook al doe ik het niet graag. Ik wil gewoon werken tot ik mijn rijbewijs heb.

H., 20 jaar, kreeg de job niet, maar zijn blanke maat wel.

Leg eens uit, is het moeilijk om hier in Vilvoorde via interimkantoren aan werk te geraken?

Man, ik ben al twee jaar aan 't zoeken en nog nooit heeft een interim mij aan werk kunnen helpen. En ik zoek eender wat hé, ik ben niet kieskeurig, je mag mij alles geven: magazijn, schoonmaken,... Maakt niet uit.


Je stelt je in elk geval flexibel op, hoe komt het dan dat er niets is voor jou? Wat zeggen ze daarover in het interimkantoor?

Te weinig ervaring! Van de week nog passeerde ik langs Tempoteam en vroeg naar een job als magazijnier. Er hing namelijk een vacature voor aan hun raam. “Sorry,” hebben ze mij gezegd, “maar daar moet je ervaring voor hebben”, ik begrijp dat niet. Je moet toch werken voor ervaring? Zo geraak je nooit aan werk en de tijd gaat snel voorbij! Ik wil niet op mijn 25ste nog zonder werk zitten!

E., 22 jaar: Als je mij risicovol werk laat doen, dan moet ik daar toch op z'n minst een premie voor krijgen?

Hallo! Hoe is het geweest bij Randstad? Ben je op zoek naar werk?

Euh.. Ja, eigenlijk heb ik al werk, maar ik ben op zoek naar iets nieuws. Nu werk ik via Adecco met dagcontracten bij TNT. Maar die bellen je alleen op als ze plaats hebben. En dan nog is het maar deeltijds, terwijl ik eigenlijk voltijds werk zoek. Ik heb eens één keer een ganse week mogen komen en ik had maar 212 euro.Je zegt dat ze je alleen bellen als ze plaats hebben, gebeurt dat dan vaak?

Dat varieert... Maar 't is lastig: soms roepen ze je op dezelfde dag nog op om te komen werken. Ze zeggen dat je altijd “standby” moet staan. Dat wil dus zeggen dat ik geen plannen kan maken, of altijd onder voorbehoud. Als ik afspreek met vrienden, moet ik er altijd bijzeggen: “Ik sta op standby, dus het kan altijd zijn dat ik op de laatste moment moet afzeggen om te gaan werken”. Plezierig is dat niet. Er komt dan nog is bij dat ik een nachtshift draai. Van 18u tot 22u. Mijn avonden zijn dus altijd “bezet”; hoewel ik lang niet altijd kan komen werken.