vilvoorde

T., 22 jaar: Heb je een rijbewijs nodig om een ganse dag in een fabriek te staan?

He daar! Ook op zoek naar werk?

Ja, ik kwam hier eens bij Accent kijken, maar die doen blijkbaar alleen nog maar op afspraak. Vroeger was dat niet zo, maar 't is al even geleden dat ik nog achter werk heb moeten zoeken.


Waar heb je gewerkt?

Ik heb drie jaar in den bouw gewerkt, als dakwerker. Jammer genoeg is dat bedrijf failliet gegaan.


En dus nu ben je terug op zoek. En hoe zijn je ervaringen tot nu toe?

Eerlijk gezegd ben ik nog maar net beginnen zoeken. Een week geleden was ik nog aan 't werk. Momenteel ben ik ervoor aan het zorgen dat ik overal weer op actief sta. Pfff.. Weer heel die miserie, ik was blij dat ik er vanaf was...


Van het werkloos zijn bedoel je?

Ja en van de ganse tijd achter die interims te moeten zitten. Ik heb er geen goed oog op. Ik zal u eens iets zeggen hé, daar bij Accent in Leuven, waar ik aan mijn vorige job geraakt ben, dat was de enige keer dat ik echt het gevoel had dat ze mij wouden helpen. Naar bedrijven bellen enzo toen ik daar binnen was. Bij de meeste is dat wel wat anders. Meestal kom je binnen en tikken ze uw gegevens in hun computer en voila, dat was het dan!


Hoor je er dan achteraf nog iets van?

Nee, ze zeggen dat vaak hé, dat ze je gaan terugbellen, maar dat doen ze toch niet. Of toch niet voor de job waar je naar gevraagd hebt. Ken je het? Ze bellen je dan terug voor dingen die totaal niet in je CV staan. Daar staat duidelijk dat ik werk zoek in den bouw of in de industrie, niet om riolen uit te kuisen. Als dat niet in mijn CV staat, kom dan niet af me van die boerenvakken! Ik weet dat er zoveel jobs zijn, waarom zouden ze mij dan alleen 't slechtste van 't slechtste aanbieden? Ze willen u de kruimels geven in de plaats van een deftige job.


Waarom denk je dat ze je alleen “vuile” jobs aanbieden?

Omdat ik mijn school niet heb afgemaakt zeker. Kijk maar op mijn CV, ik heb vanalles gedaan. Maar die school, dat was niets voor mij. En overal verwachten ze natuurlijk een diploma, terwijl je toch geen diploma nodig hebt voor orderpicker? Daarvoor moet je toch niet gestudeerd hebben of wel? 't Zelfde met dat rijbewijs B, daar vragen ze altijd en overal naar. Heb je dat dan ook nodig om een ganse dag in 't fabriek te staan? Ja, ze willen zeker zijn dat je er kan geraken. Precies of er zijn geen andere manieren om ergens te komen. Trouwens, niet iedereen kan dat betalen hé, een auto.


Heb je vroeger nog interimwerk gedaan?

Ja, bij Intercasa bijvoorbeeld. Maar dat was met dagcontracten. Via Tempo-team was dat denk ik.


En wat vond je van die dagcontracten?

Ik snap ook wel da ze je niet overal zomaar een vast contract kunnen geven. Maar blijven werken met dagcontracten, dat zie ik ook niet zitten. Je hebt totaal geen zekerheid van hoelang je er nog kan blijven. Alleen gaan wonen is dan nogal riskant. Bij den Interim hadden ze mij beloofd dat ik na een maand bij Intercasa een vast contract zou krijgen, of toch een contract van bepaalde duur. Niets heb ik gekregen!


Ben je dan nog terug geweest bij die interim?

Dat zie je van hier! Als ze mij iets lappen, dan zien ze mij daar niet meer terug! Weet je, ik ben het beu om mij altijd een vreemdeling te moeten voelen in een interimkantoor. Bijna overal waar ik kom, heb ik dat gevoel. Er is geen respect. Ik heb niet het gevoel dat ze mij echt willen helpen, zowel als ik daar zit als daarna, wanneer ik er niets meer van hoor.


En nu...? Voor wat ben je aan het solliciteren?

Och.. vanalles. Nog altijd liefst in den bouw of als magazijnier of in de industrie. Maar als ik hier nu binnen ga bij Randstad en ik vraag naar die job als orderpicker dat hier aan hun raam hangt, weet ik weet dat ik ze niet ga krijgen. Dat is altijd van: “Je moet een diploma hebben” of “we gaan er je nog voor contacteren”. Uitleggen, dat kunnen ze goed. En je intussen de ene test na de andere laten doen, zonder dat dat je iets opbrengt.


Wat voor testen moest je dan uitvoeren?

Vooral voor met de heftruck te rijden. Maar is één keer niet genoeg? De eerste keer dat ze mij dat lieten doen had ik 100 op 100. Daarna heb ik het nog eens moeten doen op een andere plaats, toen had ik 70 op 100. Allebei geslaagd dus. En dat waren internationale bedrijven hé, zoals Intercasa! Toen wou ik gaan solliciteren bij Brucargo en dan vroegen ze mij weeral om die test uit te voeren. Die andere bedrijven wouden die gegevens niet doorgeven en op den interim moet je ook niet rekenen hé, die verwachten dat je alles zelf regelt! Ik wou dat geen derde keer meer doen. Alle keren die stress, want dat verschijnt op uw sollicitatieformulier die resultaten. Dat is toch niet eerlijk dat ik elke keer die procedure moet ondergaan? En dan vaak zonder dat je de job krijgt, ook al is uw test goed, zoals die eerste keer...


Oke, bedankt T.! Ik hoop dat je snel aan goed werk geraakt! Veel succes nog met het solliciteren!