vilvoorde

M., 19j.: Voor goede jobs heb je een rijbewijs en auto nodig, maar zonder job kan je dat niet betalen...

Hallo! Ben je hier ook op zoek naar werk?

Euh... Ja, dat klopt. Ik kom al van voor de zomer naar de interims in Vilvoorde. Op school hadden ze gezegd dat we best zo snel mogelijk beginnen met zoeken. Ik heb nog niets gevonden...


Hoelang zoek je dan al? En kom je hier vaak?

Een maand of 5 zoek ik al naar werk. Elke dag ga ik op internet zoeken naar jobs. En ik doe minstens 5 interimbezoeken per week.


En heb je in die tijd al ergens kunnen werken?

Ik heb één dagje in een distributiebedrijf gewerkt, maar dat was alleen maar omdat ze toen veel werk hadden. Zo één dagcontractje, dat kan je niet echt meetellen. Ik vind dat toch niet normaal hoor. Ik spreek Nederlands en Frans en ik heb een diploma als bakkersgast. En ik vind het ook niet erg om iets anders te doen van werk hé! Dus ik vraag mij dan af waarom ze daar nooit iets voor mij hebben bij de interims. Ik ben echt zeer gedreven. Ik zeg in mijn hoofd, ik ga vanalles proberen, ook al doe ik het niet graag. Ik wil gewoon werken tot ik mijn rijbewijs heb.


Wat verandert er als je je rijbewijs hebt?

Dan kan ik verder op verplaatsing gaan. Maar ik heb nu geen geld om dat te betalen, eerst moet ik werk hebben. Maar bij den interim houden ze daar dus geen rekening mee hé. Eergisteren hebben ze mij gebeld van bij Manpower, dat was trouwens de eerste keer terwijl ik daar al maanden langs ga: of ik geen week kan komen werken in een industriële bakkerij in Asse, om 4u 's morgens te beginnen. Die weten daar toch dat ik geen auto heb, hoe zou ik dan om 4 uur in Asse moeten geraken? Dat ligt niet bepaald in de buurt! En mijn fiets is onlangs gestolen, anders zou ik het zeker met de fiets doen, al is 't 30 kilometer. Als ik een fiets had, ik zweer het u, ik zou gaan! Ze houden daar geen rekening met uw dossier. Ik vraag me af of ze dat wel bijhouden. Of misschien denken ze wel dat ik me wel zal redden? Ik weet het niet, ik begrijp het niet...


Maar je zoekt dus niet alleen naar een specifieke job, je wilt alles aannemen... Heb je al eens naar concrete jobs gevraagd?

Ik heb over tijd bij Manpower geweest en daar heb ik gevraagd naar een vacature voor verkoper, aan de kassa zitten. Ik had die vacature gezien, die plakte tegen hun raam. En omdat ik ervaring heb van tijdens mijn stage in de bakkerij - dat was ook veel aan de kassa - dacht ik dat ik een goede kans maakte. Maar toen ik er achter vroeg, zei ze tegen mij “Ja, maar dat is een oude job, die is al lang ingenomen”. Ik vroeg mij af: waarom doen ze die dan niet weg?


Heb je dat ook gezegd tegen de interimconsulente?

Nee, ik heb niets gezegd.


Waarom niet?

Ik heb schrik dat als ik protesteer, dat ze dan tegen hun collega's in de andere interims gaan zeggen: “Deze is onbeleefd, die moet je zeker nie aannemen”. Dan krijg ik zeker geen werk. Maar eigenlijk moeten zij niet veel zeggen. Ik ben vandaag speciaal uit Brussel gekomen om te horen of er al iets is bij Manpower en die mevrouw doet niet eens de moeite om uit haar stoel te komen. Ze zat daar gewoon met haar vingerke te zwaaien van “nee nee, er is geen werk”. Persoonlijk vind ik dat ook onbeleefd! Ze hebben me zelfs niet binnengelaten. Kom ik daarvoor helemaal uit Brussel? Zij komt zelfs niet uit haar stoel!


Als je zou mogen kiezen, wat zou je dan het liefste doen van job?

Ik zou graag gewoon in een bakkerij werken, daar heb ik dan ook voor gestudeerd. Maar voor ik dat kan doen moet ik een rijbewijs hebben. Voor de goede jobs heb je altijd een rijbewijs nodig. Maar eerst moet ik geld hebben om dat te kunnen bekostigen. Maar dan moet ik natuurlijk eerst wel werk hebben... 't Is een cirkel waar je niet uitgeraakt.


Weegt dat zwaar op jou, zo lang zonder werk zitten?

Ik zou graag alleen gaan wonen, maar dan moet ik eerst kunnen sparen. Ik ben echt boos op de interims. Boos omdat ze geen moeite willen doen voor mij. Ik had een vriendin, we waren 4 jaar samen en we gingen ons verloven. Maar ik had daar geen geld voor. Ik heb niet eens geld om een ring te kopen.


Stond je daarom daarnet bij die vitrine van die juwelier?

Ja, maar het is te laat. Ze heeft het uitgemaakt. Eergisteren heeft ze het tegen mij gezegd: “Geen geld, geen verloving.” Toen ik was afgestudeerd, was ik zeker dat ik werk ging hebben. Zij zegt: “Er is werk, je zoekt niet goed genoeg”. Maar ik doe keihard mij best, ik zweer het! Elke dag van de week ben ik er mee bezig. Maar blijkbaar is er dan toch niet zoveel werk. Ik ben boos op de interims! Waarom hangen die vacatures op als er geen werk is? Daardoor denkt iedereen dat we niet willen werken of dat we ons best niet doen. Veel mensen vinden geen werk en gaan stelen. Maar ik doe dat niet en ik zal dat ook nooit doen. Ik ben daar niet voor. Ik wil gewoon op een eerlijke manier geld verdienen.


Ik hoop dat je snel iets vind, misschien komt het nog goed met je vriendin? Veel sterkte!