vilvoorde

Z., 21: Wij moeten allemaal perfect zijn, maar die interims die mogen zoveel fouten maken als ze willen!

Hallo! Jij ziet er mij nog een jonge gast uit! Ben je al lang afgestudeerd?

Ja, toch al twee jaar. Ik ben nu 21. Ik heb eerst de richting kantoor gevolgd en dan nog een jaar extra meertalige administratie en bedrijfsbeheer.


Een talenknobbel!

Nederlands, Frans, Duits, Engels en Arabisch. En alles vloeiend hé! Vraag mij maar iets, in eender welke taal!


Amai! Maar laten we het misschien toch bij Nederlands houden. Vertel eens, heb je al vaak met interims gewerkt?

Wel, in die twee jaar dat ik aan het zoeken ben naar vast werk, heb ik op drie plaatsen gewerkt. Eerst als ober in het Casino. Dat was via Startpeople. Vier maanden heb ik daar gewerkt, maar wel met weekcontracten. Na vier maanden ben ik er gestopt. Het was altijd nachtwerk, van 21u tot 5u30. Iedereen rookte daar, allez de klanten, en dat stoorde mij echt. Ze zeggen dat het niet meer mag voor de gezondheid, maar daar werd wel nog gerookt.


Ben je dat dan gaan uitleggen bij het interimkantoor?

Ja, en ik ben terug beginnen zoeken naar iets anders. Ik heb toen toch een paar maand zonder werk gezeten. Ik ging wekelijks een paar keer langs interims. Ik ben ook 9 keer op gesprek geweest bij bedrijven. Maar ik kreeg daarna ofwel te horen dat ik niet geschikt was, ofwel dat ze een betere kandidaat hadden. Uiteindelijk mocht ik dan in een callcenter beginnen werken. Niet bepaald wat ik zocht, maar ik heb het toch aangenomen.


Viel het wat mee in dat callcenter?

Zéér slecht betaald voor wat het was. Ik kreeg daar 1150euro om elke dag 9u te werken. Je moest ook elke dag zien dat je genoeg tevreden klanten per uur had, of je lag er uit. De druk lag er echt hoog. Bovendien hadden ze mij bij Unique-interim gezegd dat als mijn talen goed waren ik daar direct een contract van drie maanden zou krijgen. In realiteit kwam ik daar toe en bleek het met dagcontracten te zijn. Na twee maanden kon ik vertrekken omdat er minder werk was.


Waarom vind je het zo vreselijk om met weekcontracten en dagcontracten te werken?

Maaaah, dat is echt niet leuk he! Ze kunnen je wanneer ze zin hebben aan de deur zetten. Je hebt geen rechten, je kan je niet verdedigen...


Ben je, buiten het feit van die contracten, tevreden over de interimkantoren in Vilvoorde?

Nee eigenlijk niet en weet je waarom? Ik zal het je zeggen. Ik vind dat wij daar gediscrimineerd worden. En ik meen het hé! Ik zeg dat niet zomaar. Ik heb al vaak gemerkt dat ze je anders behandelen als je er Marokkaans uitziet. Bijvoorbeeld, ik kom naar Randstad en daar bezien ze mij direct van kop tot teen. “Wat wil jij?” Ja, ik zeg natuurlijk “Ik zoek werk!”. “Welk werk”, echt zo kortaf, en met een gezicht alsof ik iemand vermoord heb ofzo. Bij Adecco heb ik een paar maand geleden eens een test gedaan. Ik ging daar binnen en ze vroegen direct: “Heb je een afspraak?” Ik zei “Nee”. “Dan moet je via de website solliciteren. En die zaten daar niets te doen hé, gewoon wat te chillen achter hun computer, met een koffiekoekje... Ik kom daar binnen om 10u 's morgens en ze willen mij niet helpen. Mijn vriend zat ondertussen in de auto te wachten. Dat is oorspronkelijk een Albanees, maar die heeft blond haar met krulletjes enzo en blauwe ogen. Die ziet er uit als een Belg. Ik ga terug in de auto zitten en mijn vriend gaat naar binnen in hetzelfde kantoor. Hop, die mocht wel direct op gesprek!


En terwijl je aan het werk bent? Zijn ze dan wel correct?

Via Adecco heb ik ook eens een paar weken in zo'n callcenter gewerkt. Ook weer omdat er tijdelijk wat meer werk was. Maar ze hadden mijn geld per ongeluk op een verkeerde rekening gestort. Drie maand heb ik op mijn geld moeten wachten en dat ging om 900 euro hé! Ik moest trouwens alles zelf regelen, zelf de bank contacteren, zelf die mens waar ze het geld naar hadden gestort contacteren, terwijl het hun fout was! En als ik dan eens een fout maak, dan word ik daar keihard voor afgestraft. Helemaal in het begin toen ik voor het eerst aan 't solliciteren was, ben ik eens vergeten naar een gesprek te gaan dat Randstad voor mij geregeld had. Een menselijk fout, dat kan altijd he! En dat was de eerste en de enige keer! Toch staat dat na jaren nog altijd in hun systeem en willen ze mij bij Randstad geen job geven of geen interview meer regelen omdat ik ooit eens niet ben komen opdagen. Wij moeten allemaal perfect zijn, maar die interims die mogen zoveel fouten maken als ze willen!


En nu, ga je nog altijd naar de interimkantoren? Hoelang zit je nu zonder werk?

Mijn laatste job was 3 maanden geleden. Ik blijf zoeken, met en zonder de interims, maar het is toch echt niet gemakkelijk. Ik heb mij al vaak afgevraagd voor wie of wat ik eigenlijk gestudeerd heb. Waarom zou je nog studeren als je er toch geen werk mee vindt? Je kan beter op je 16e beginnen werken, want studeren is puur tijdverlies.


Ik hoop dat je toch snel iets vindt, dat je talent niet verloren gaat! Veel succes nog en merci voor het gesprek.