vilvoorde

J., 21, zat 2 jaar zonder werk.

Hallo! Ben je hier in Vilvoorde al vaak langs de interimkantoren gepasseerd?

Aja! En niet alleen in Vilvoorde! Als je twee jaar zonder werk zit, ga je al de mogelijkheden af!


En vielen je ervaringen een beetje mee?

Pfff.. als ze er twee jaar over doen om iets voor je te vinden, begin je je toch wel vragen te stellen. Ik ben op mijn 19e afgestudeerd. Ik heb kantoor gedaan, gegevensbeheer en ik heb dan nog een jaar marketing gevolgd. Ik spreek perfect Frans, Nederlands en Duits. Mijn Engels is goed. Ik ben altijd goed geweest in talen en ik dacht dat ik met die kennis gemakkelijk werk zou vinden. Dat viel dik tegen! Elke dag kreeg ik overal hetzelfde te horen: “Momenteel hebben we niets voor jou.”


Elke dag! Heb je dan veel kantoren bezocht?

Ik probeerde elke dag 5 interimkantoren te bezoeken, afspraken te maken of rechtstreeks met bedrijven in contact te geraken. En zowel de interims als de bedrijven zeiden altijd dat ze mij iets gingen laten weten. Ik heb echt vaak meegemaakt dat ik achteraf langskwam om te vragen waarom ze niets lieten weten en dan herkenden ze mij gewoon niet. Weet je hoe dat voelt? Alsof je niet bestaat, alsof je niet meetelt in de maatschappij, je bent niemand. Dat gevoel geven ze je daar. Geloof mij, er zitten venijnige mensen tussen in die interimkantoren.


Je hebt daar precies al één en ander meegemaakt!

't Zijn racisten, om mee te beginnen. Ik kan het weten, want ik heb nog twee maanden stage gedaan bij Tempo-team. Daar heb ik gezien hoe ze zwarten niet wouden aannemen voor een job als chauffeur en gewacht hebben tot er een Belg kwam en die kreeg de job wel! Puur racisme! En je moet ze daar horen roddelen en slecht spreken achter onze rug! Ik heb het daar allemaal gehoord. En voor de rest helpen ze je niet! Echt waar! Waarom moest dat zolang duren voor ik werk vond? “Ja, maar je hebt niet genoeg ervaring, je bent nog een beginner en daar hebben we geen vacatures voor.” Dat zeiden ze bij Adecco. Maar ik heb wel 5 jaar stages gedaan hé, op school! Telt dat dan niet mee als ervaring?


Hebben ze je ook al testen laten doen?

Ja, onder andere bij Tempo-team, bij Accent en bij Randstad. Taaltesten waren dat vooral. Het maakte niet uit dat ik ze goed aflegde, ik hoorde er nadien toch niets meer van. Op een bepaald moment was ik het beu. Mijn test bij Randstad was goed, maar werk hadden ze niet voor mij. Dus ben ik daar weken aan een stuk elke morgen om 10u naar toe gegaan om achter werk te vragen. Ik dacht, uiteindelijk moeten ze mij toch wel iets geven? Weet je wat er gebeurd is? De derde week kwam ik binnen en smeten ze een pen in mijn gezicht! “Nee, we hebben niets” en “we zijn je beu gezien”! Dat is toch niet normaal! Die permitteren zich nogal! Ik Heb het daar niet bij gelaten ze! Ik heb die pen teruggesmeten en ben het afgebold, de deur heb ik achter mij dicht geslagen. Daar zien ze mij nooit meer!


En bij andere interims?

Bij Tempo-team hadden ze blijkbaar eens een job voor mij bij TNT, maar ze waren mij vergeten bellen. Ze hadden wel mijn gegevens al doorgespeeld aan TNT, dus op een gegeven moment krijg ik telefoon: “Hawel, waar blijf je?” Het was blijkbaar mijn baas. Maar ik wist dus van niets!


Ben je nu nog steeds op zoek?

Neen, ik heb een maand geleden werk gevonden. Ik werk er met weekcontracten via Plus Interim.


En ben je tevreden over je job en de samenwerking met het interimkantoor?

Wel, die weekcontracten dat is niet zo handig. Ik zou liever per maand ofzo werken, of met nog langere contracten. Dan zou je tenminste wat meer zekerheid hebben. Maar 't is goed, ik ben al lang content. Bij de interim hebben ze mij beloofd dat ik na 6 maanden een vast contract zou krijgen. Wat ik wel een serieus minpunt vind, is dat ik bijna elke dag gemiddeld één onbetaald overuur doe. Ik heb daar bij Plus Interim al over gesproken en ze hebben mij gezegd dat ik dat beter gewoon doe. “Het is best dat je nu meewerkt tot je je vast contract hebt gekregen.” Ik wil mijn job niet kwijtspelen, maar ik denk dat ik ze daar op den bureau één dezer toch eens goed mijn gedacht ga zeggen.


Wat zou je later graag doen?

Liefst van al zou ik blijven werken waar ik nu werk, maar dan zonder onbetaalde overuren. Ik wil graag sparen zodat ik een huis kan kopen. Later wil ik graag een eigen zaak beginnen, mijn eigen baas zijn. Maar dat zien we nog wel.


Ok J., ik wens je nog veel succes en hopelijk krijg je snel dat vast contract!Twee weken later kom ik J. terug tegen in de buurt van de interimkantoren.


Hallo! Wat doe jij hier? Toch terug op zoek naar ander werk?

Hé! Moet je nu wat weten! Ik ben ontslagen! Ik heb tegen mijn baas gezegd dat het niet meer kon. Ik wil betaald worden voor mijn overuren, dat is toch normaal! En dan heeft die zak mij ontslagen!


Ai, dat meen je niet! Heb je nog bij het interimkantoor gehoord? Konden ze daar niets doen?

Wat denk je zelf? Nee, bij Plus Interim hebben ze gezegd dat ze “niets kunnen ondernemen”. Toch straf he? Eerst moedigen ze mij aan om te blijven terwijl ik niet word betaald voor mijn overuren en als ik dan om zo'n reden word ontslagen, dan “kunnen ze niets ondernemen”! 't Zijn lafaards, jongen, echt waar!

En nu terug op zoek of wat?

Ja, maar niet meer bij die interims, die hebben mij al genoeg in de steek gelaten. Echt waar, op den duur versta je toch dat de jeugd in de criminaliteit gaat? Als je ziet wat je allemaal maar zou moeten slikken! 'T is niet te geloven.. En nu weeral opnieuw naar werk zoeken. Wat moet ik doen als dat weer zo lang duurt? Ook op straat gaan ofwa? Pfff...