Lancering zwartboek interim
Stel je voor: je bent eindelijk afgestudeerd als schilder. Je vertrekt vol goeie moed naar de interimkantoren en schrijft je overal in. Daar blijkt dat er geen vast werk te vinden is als schilder. Ze stellen voor om een opleiding heftruckchauffeur te volgen, want daar hebben ze wel vacatures voor. Je volgt die opleiding en gaat na 3 maanden opleiding terug naar de interimkantoren. Daar moet je testen doen. Blijkt dat die vacatures voor heftruckchauffeur van 3 maanden geleden al weg zijn. Je testen zijn goed en je komt op een reservelijst voor als er eventueel nog ergens heftruckchauffeurs nodig zijn. Onderwijl tikt de tijd ongenadig verder. Geen terrasjes in de zomer, geen filmpje meepikken met de vrienden. Nee, want je ontvangt geen geld. De enige mogelijkheid die je ziet, zodat je 's avonds je eten kan betalen, is alles aan te nemen wat er te rapen valt. 's Morgens sta je op om broodjes te gaan bakken in de Panos, terwijl je vol ambitie en verlangen zit om je droom als schilder waar te maken...
Hoe belangrijk zijn je dromen dan nog? Hoe belangrijk ben je dan als persoon? Hoe belangrijk zijn wij, de toekomst van onze maatschappij, dan?
Dit is maar één situatie, ondertussen vechten enkele politici binnenskamers voor méér mini-jobs en flexibele jobs... Zoals jullie al eerder lazen in deze up2date, ligt ons Zwartboek klaar! Het is een bundeling van alle situaties van 1000 jongeren die werk zoeken of werken via interim en dit van over heel Vlaanderen en Brussel. Deze jongeren werden door de KAJ aangesproken en hun realiteit werd gebundeld in “Het Zwartboek interim – Is dit nu de moderne arbeidsmarkt?”
Meer dan 1000 jongeren... Wie durft nu nog zeggen dat dit maar enkele gevallen zijn die dit meemaken? Wie zal nu nog zeggen dat de crisis wel zal overwaaien?
Hoe is het Zwartboek ontstaan?
Zoals jullie weten, begon onze interimcampagne met jongeren aan te spreken aan de interimkantoren in heel Vlaanderen. Na meer dan 1000 diepte-interviews waren we in staat om samen met de jongeren een bundeling te maken en konden we een analyse maken die een harde realiteit schetst. Overal in Vlaanderen en ongeacht welk interimkantoor, vertellen de jongeren hetzelfde: er wordt een job beloofd die niet doorgaat, een jongere moet zich telkens opnieuw inschrijven, 'optie vast' komt nooit, een vacature blijkt bezet of niet te bestaan en ziekte of zwangerschap blijken een reden om ontslagen te worden. Kortom, dit moest bekend gemaakt worden!
En we vergeten dan nog niet de gevolgen in het dagelijkse leven en voor de toekomst van deze jongeren. Je moet je eens voorstellen dat ...
- … je 's avonds thuiskomt en niet weet of je de volgende dag een nieuw dagcontract zal kunnen tekenen.
- … je telkens nee moet zeggen als je vrienden vragen mee uit te gaan. Je maandcontract is immers beëindigd en je moet het dus doen met het geld dat je nog hebt.
- … je een job die je totaal niet wilt, moet uitvoeren? Hoe voel je je dan 's morgens als je vertrekt? Je kan niet weigeren, anders heb je geen inkomen.
- … je 's avonds opgebeld wordt om de volgende dag één dag te kunnen gaan werken.
- … mensen je vragen: “Welke job doe jij?” Daar moet je dan op antwoorden: “Eens twee weken magazijnier, eens een maand verzorger en eens drie dagen afwasser.”
Is dit wat we de jongeren toewensen? Dat binnenkort iedereen dit meemaakt? Als we nu niet samenkomen en samen vechten tegen interimjobs, dan wordt dit realiteit voor jou, voor mij, voor ons allemaal!
Daarom moet het Zwartboek op een bijzondere manier gelanceerd worden. Dat zowel de verantwoordelijke politici als de man en de vrouw in de straat weten wat er nu al gebeurt en waar we in de toekomst naartoe gaan.
Dé lancering
Met ons Zwartboek willen we de interimsector, beleidsmakers en andere betrokkenen confronteren en zo het thema meer en meer op de voorgrond laten komen. Zo willen we hen dwingen om de discussie samen met de jongeren te voeren. We willen dat mensen over dit thema beginnen te discussiëren en niet de winst van een bedrijf, maar de mens (en de jongeren) centraal stellen.
Op 9 oktober houden we een officiële persconferentie in het Vlaams Parlement te Brussel. Daar worden ministers Pascal Smet, Philippe Muyters en Monica de Coninck op uitgenodigd. De nationale pers zal ook aanwezig zijn. Er zullen 6 jongeren het woord nemen en hun verhaal vertellen (wat ze meemaken, hoe ze zich daarbij voelen en wat de gevolgen zijn). Een 30-tal andere jongeren zullen aanwezig zijn om te supporteren en de realiteit te bevestigen. Wie zelf een verhaal heeft of de jongeren wil komen steunen: jullie zijn welkom!
Je kan het Zwartboek bestellen door een mail te zenden naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. We vragen een bijdrage van €7,5.